Er zijn zoveel vragen over trommelvliesbuisjes en zoveel verschillende inzichten. Zwemdopjes worden actief geadviseerd door de KNO-artsen in Zaandam. Hierdoor krijgen de audiciens van Horend Goed en Zwemdopje.nl een hoop vragen over trommelvliesbuisjes. We vertellen graag welke vragen wij krijgen en welke antwoorden wij hierop hebben!
Trommelvliesbuisjes, wat zijn dat?
Een trommelvliesbuisje is een buisje die meestal van kunststof is. Ze zijn erg klein, zo klein als een luciferkopje. Er zijn diverse buisjes, verschillend in lengte en kleur. Maar de meest gebruikte is 1 mm breed en heeft de lengte van 3 tot 12 mm. De KNO-artsen in Zaandam plaatsen vaak witte gekleurde buisjes.

Middenoorontsteking!
Het menselijk oor bestaat uit 3 “delen”. Het meest opvallende deel: onze oorschelp en de daarbij horende gehoorgang. In de gehoorgang op ongeveer 2,5 cm zit het trommelvlies. Na het trommelvlies begint het middenoor. In het middenoor zitten de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel). Na de gehoorbeentjes komt het slakkenhuis (het gehoororgaan). Het middenoor heeft beluchting nodig wat geregeld wordt door de buis van Eustachius. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neusholte.
Als de buis van Eustachius niet goed zijn werk doet, wordt het middenoor niet goed belucht. Het middenoor moet namelijk dezelfde druk en samenstelling hebben als de buitenlucht. Als er niet dezelfde druk in het middenoor is, ontstaat er onder- of overdruk waardoor er spanning op het trommelvlies komt te staan. Hierdoor kan het slijmvlies geïrriteerd raken in het middenoor. Door de irritatie in het middenoor komt er meer vocht in het middenoor. Dit vocht kan een vol gevoel geven in het oor en kan soms pijn gaan doen.
Raakt het vocht ontstoken? Dan is het een middenoorontsteking geworden. Een middenoorontsteking kan (hevige) oorpijn en doofheid veroorzaken.

Een lijmoor, wat is dat?
We gebruiken lijmoor, als er vocht uit het oor loopt wat lijkt alsof het lijm is. Het vocht wat in het middenoor zit, als gevolg van ontstoken slijmvlies is stroperig.
Het is belangrijk dat een lijmoor behandeld wordt. Als iemand te lang met een lijmoor door blijft lopen kan je er slechthorend van worden door blijvende beschadiging aan het trommelvlies en/of middenoor. Op jonge leeftijd kan dat leiden tot leerproblemen en spraakachterstand.
Heb je twijfels over het gehoor? Neem tijdig contact op met een huisarts en/of KNO-arts. Neem je vragen over trommelvliesbuisjes door met de huisarts of KNO-arts.
Waarvoor zijn trommelvliesbuisjes?
Het is belangrijk dat bij een lijmoor het vocht uit het middenoor weg kan. De buis van Eustachius zou dit moeten regelen, maar als die niet goed werkt moet het via een andere weg het oor verlaten. De oplossing is het plaatsen van een buisje in het trommelvlies of afwachten dat het trommelvlies vanzelf openbarst.
Een buisje in het trommelvlies is een vriendelijkere oplossing. De KNO-arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies. In het kleine gaatje plaatsen ze een buisje, zodat het wat langer open blijft. Hierdoor krijgt het middenoor de kans om tot rust te komen.
Hoe werken KNO-artsen?
De arts maakt in het trommelvlies een klein sneetje. Ze zuigen het vocht uit het middenoor en plaatsen in het sneetje een klein buisje. De operatie noemen ze ook wel een middenoor-beluchting. Bekijk hier het filmpje van het Zaans Medisch Centrum.
Verschil tussen volwassenen en kinderen?
De operatie wordt door iedereen anders ervaren. Sommige volwassenen laten het buisje plaatsen zonder verdoving. Maar verdoving is wel gangbaar. Het is ook erg belangrijk dat je goed stil kan liggen.
Kinderen krijgen altijd een lichte narcose. Hierdoor blijven ze goed stil liggen en hebben ze na het plaatsen van de buisjes meestal geen pijn! Na de behandeling zijn direct de meeste klachten verholpen.
Volwassen of kind, je hoeft na het plaatsen van een buisje niet in het ziekenhuis te blijven. Het is een dagbehandeling of bij volwassenen poliklinisch.
Wat is de houdbaarheidsdatum van een buisje?
Over datum gaat het buisje niet! Maar er zijn verschillende soorten buisjes. Het meest voorkomende buisje blijft in het trommelvlies zitten voor ongeveer een jaar. Het groeit er vanzelf uit.
Het kan zijn dat de buisjes er uitgegroeid zijn, maar de oorproblemen weer terug komen. Dan bekijkt de KNO-arts of er opnieuw buisjes geplaatst moeten worden. Het kan zijn dat iemand aanhoudende oorklachten heeft door ontstoken amandelen of allergieën.
Welke leeftijd komen buisjes vaak voor?
Buisjes kunnen al geplaatst worden vanaf 0 jaar. Bij baby’s die veel huilen kan je vaak aan de oren al zien of ze last hebben van hun oortjes. We zien voor zwemdopjes alle leeftijden voorbij komen met een uitschieter in de leeftijd 4 tot 6.
Volwassenen met allergieën of bijholte ontstekingen hebben ook baat bij buisjes. Hebben ze al hun hele leven last van die allergieën en ontstekingen, dan kan het zijn dat de buis van Eustachius blijvend beschadigd is geraakt.
Je eigen buisje gevonden?
Je mag hem gewoon weggooien. Maar het is toch ook wel erg leuk om te bewaren! Maak hem wel even goed schoon.
Overigens is de kans heel klein dat je hem terug kan vinden. Het buisje is namelijk heel klein! En valt altijd op een onbewaakt moment uit je oor.
Zijn trommelvliesbuisjes hip? Vroeger werd er gewoon doorgeprikt.
Doorprikken werd vroeger inderdaad gedaan. Probleem was alleen dat de gaatjes weer snel dichtgroeiden, waardoor de oorproblemen voor een langere tijd aanhield. Vaak een trommelvlies doorprikken laat op den duur ook schade achter.
De oplossing in de vorm van buisjes is vanuit Amerika deze kant op gekomen in de jaren zestig.
Wij vinden trommelvlies buisjes niet hip. Niemand ziet ze. Onze zwemdoppen, die kun je wel heel hip laten maken 🙂
Zwemmen met buisjes?
Wij raden af om met buisjes te zwemmen. Gebruik gewoon zwemdopjes, beter voorkomen dan genezen.
De KNO-artsen in Zaandam adviseren zwemdopjes. Maar er zijn zeker huisartsen en KNO-artsen die de meerwaarde er niet van inzien. Behalve als het oor loopt.
Plan bij zwemdopje.nl eenvoudig online een afspraak om zwemdopjes te laten maken.
Vakantie! Vliegen met buisjes, is dat een probleem?
Absoluut geen probleem! Met een buisje heb je juist minder problemen met vliegen. Omdat de drukverschillen nu via het buisje worden opgeheven.
Meer vragen over trommelvliesbuisjes? Bekijk de site www.kno.nl