Trommelvliesbuisjes
Jaarlijks krijgen veel kinderen trommelvliesbuisjes in hun oren geplaatst. De trommelvliesbuisjes kunnen nodig zijn bij ernstige lijmoren of (acute) middenooronsteking. Bij deze aandoeningen zit er vocht of slijm achter het trommelvlies, waardoor het gehoor verminderd is. De geluidstrillingen worden door het vocht gedempt, waardoor het gehoor verminderd is. De ligging van de buis van Eustachius bij kinderen is vaak zodanig dat de verbinding naar het middenoor niet goed is, waardoor het oor niet goed belucht wordt en ook slijm niet weg kan.
Het kind kan pijn ervaren en zich geprikkeld of druk gedragen en kan soms weinig hebben. Wanneer er sprake is van een middenooronsteking kan het kind ook hevige pijn ervaren en gaan schreeuwen. Om het vocht of slijm af te voeren worden er dan buisjes geplaatst. Het buisjes neemt zo de functie van de buis van eustachius over.
De plaatsing van buisjes is één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Vaak wordt de plaatsing van buisjes overwogen als kinderen 4 of meer oorontstekingen binnen een jaar hebben gehad of 3 oorontstekingen in een half jaar, of als zij langer dan drie maanden achterelkaar last hebben. Ook wordt de mate van gehoorverlies daarbij meegenomen (>25 dB). Met het plaatsen van een trommelvliesbuisje zijn de pijnproblemen en de hoorporblemen vaak direct verholpen. Helaas is de oplossing vaak van tijdelijke aard. Pas wanneer de ligging van de buis van Eustachius en daarmee de werking ervan verbetert en doordat met het toenemen van de leeftijd ook het immuunsysteem beter funcioneert, zal de kans op een oorontsteking of een lijmoor verdwijnen.
Over de noodzaak van trommelvliesbuisjes is veel gediscussieerd. Ook is er zowel nationaal als internationaal intensief onderzoek naar gedaan. Dit heeft ertoe geleid dat er vandaag de dag een meer afwachtende houding is alvorens buisjes te plaatsen.
Doel en effecten van trommelvliesbuisjes
Het plaatsen van trommelvlies buisjes is de meest effectieve behandeling van middenoorontsteking en wordt frequent toegepast. Het doel van buisjes is een open verbinding te maken tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hierdoor kan via het buisje lucht in het middenoor komen.
Het gehoorverlies verdwijnt direct en deze winst blijft bestaan zolang de trommelvliesbuisjes hun werk doen. Trommelvliesbuisjes gaan zo’n 6 tot 12 maanden mee. Zodra de buisjes uitgestoten zijn is het effect ook direct weer weg. Nadat de buisjes zijn uitgestoten geneest in 98% van de gevallen het trommelvlies meestal vanzelf en dicht het gaatje zich. Buisjes pakken dus niet de oorzaak van het probleem aan: een op de drie kinderen heeft weer opnieuw buisjes nodig.
Een trommelvliesbuisje is een klein kunststof buisje. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert tussen de 2 en 10 mm. Het boordeknoopbuisje wordt veel gebruikt. De foto toont een trommelvlies waarin zo’n buisje is aangebracht.
Plaatsing van trommelvliesbuisjes
Jonge kinderen worden allereerst algeheel verdoofd. Bij volwassenen wordt over het algemeen plaatselijke verdoving toegepast. Vervolgens wordt een kleine snee (ongeveer 3 mm) in het trommelvlies gemaakt. Als dit nodig is wordt allereerst het vocht uit het middenoor gezogen. Hierna wordt het buisje aangebracht in de snee die in het trommelvlies gemaakt is.
Doordat het ene deel in het middenoor steekt en het andere deel in de gehoorgang kan lucht in het middenoor stromen.
Omdat de ingreep maar kort duurt vindt deze meestal poliklinisch of in dagbehandeling plaats.
Soms komt de eerste dagen na de behandeling nog wat vocht uit het oor. Het beste is het oor gewoon open te laten en geen watjes in het oor te stoppen. Een goede verbinding met de buitenlucht zal de genezing bespoedigen.