Surfers oor

Een surfers oor is botgroei in de gehoorgang door koude wind en water. Het zorgt voor minder gehoor en vaker oorontsteking.

Natuurlijk zijn er ergere aandoeningen, maar fijn is het niet. En voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Irritatie door koude wind en water veroorzaakt groei van het bot rondom de gehoorgang waardoor de gehoorgang vernauwd. Als de gehoorgang verstopt raakt door botvorming of oorsmeer kan dit leiden tot infectie. Een surfers oor is niet hetzelfde als het zwemmers oor, maar een infectie kan resulteren als een neveneffect. Surfers oor wordt zo genoemd omdat het zo vaak voorkomt bij surfers die in koud water surfen. Maar de aandoening is niet beperkt tot surfen en kan in elke activiteit met koude, natte, winderige omstandigheden, zoals windsurfen, kajakken, zeilen, jetskiën, kitesurfen en duiken voorkomen.

De meerderheid van de patiënten zitten in hun mid-jaren ’30 tot eind jaren ’40. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de trage groei van het bot. Het kan dus goed zijn dat je er op jonge leeftijd niets van merkt, maar dat het al wel aan het vormen is. De normale gehoorgang heeft een diameter van ongeveer 7 mm en heeft een volume van ongeveer 1,5 ml. Patiënten zoeken meestal hulp als de gehoorgang is vernauwd tot 0,5-2mm omdat ze dan minder beginnen te horen.

Symptomen surfers oor

  • Verminderd gehoor of gehoorverlies, tijdelijk of permanent
  • Vaker oorontstekingen en/of oorpijn.
  • Water of vuil verdwijnt slecht uit het oor, waardoor je het idee heb dat je onder water zit of oordopjes in hebt.

    Preventie surfers oor

Doordat wetsuits steeds warmer worden gaan mensen steeds meer in koud water surfen. Daardoor komt een surfers oor tegenwoordig vaker voor.

Vermijd activiteit tijdens extreem koude of winderige omstandigheden. (Dat is best lastig voor surfverslaafden)

Houd de gehoorgang zo warm en droog mogelijk door gebruik van;
Oordopjes of op maat gemaakte zwemdoppen
Neopreen kap
Badmuts

Hoe koud moet het water zijn om botgroei in de gehoorgang te veroorzaken?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Het is wel zo dat mensen die in water surfen dat 20 graden is of kouder, 6 maal meer kans hebben op surfers oren dan mensen die in warmer water surfen. Je kan je voorstellen hoe groot de kans is als je in 10 graden water surft. Aangezien het water in Nederland altijd kouder is dan 20 graden adviseren we altijd oordopjes in te doen als de kans groot is dat je kopje onder gaat (windsurf freestyle, windsurf wave, golfsurf). Natuurlijk hebben we het ook niet over mensen die 15 keer per jaar een uurtje surfen. Het gaat om de echte verslaafden die uren op het water staan als het waait. Van maart tot december!

tekst van: http://www.leerwindsurfen.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *