Zwemdoppen 2021

Veel minder oorontstekingen in 2020! Dat komt natuurlijk gewoon door de lockdown. Zwembaden dicht, minder vakantieplannen en minder risico dat er een bacterie of virus een oorontsteking veroorzaakt. Blijkt die lockdown toch ergens goed voor te zijn ;-).

Er zijn wel oorontstekingen

Natuurlijk zijn er wel gewoon oorontstekingen. Het komt niet alleen door het zwemmen! Kinderen zijn gewoon vatbaarder dan volwassenen voor oorontsteking omdat de buis van Eustachius niet altijd goed zijn werk doet. Vaak komt dat later vanzelf goed.

Buis van Eustachius

De buis van Eustachius zorgt voor beluchting van het middenoor, dus het gebied achter het trommelvlies. Daar moet een bepaalde ruimte zijn zodat het trommelvlies en de gehoorbeentjes goed hun werk kunnen doen.

Als de buis van Eustachius niet goed zijn werk doet, krijgen kinderen (en soms ook volwassenen) problemen. Er kan vocht achter het trommelvlies blijven zitten, wat je soms zelf kan horen! Maar ook de werking van de gehoorbeentjes wordt belemmerd. Je kan bijvoorbeeld tijdelijk minder gaan horen. Blijft het vocht er lang zitten, dan wordt het een beetje taai.

zwemdoppen 2021

Vocht achter het trommelvlies

Een audicien, huisarts of KNO arts kan kijken of er vocht achter het trommelvlies zit. Dan zien we een soort van belletjes achter het trommelvlies. Dit hoeft niet meteen verontrustend te zijn hoor! Maar als het er heel lang blijft zitten word het dus taai.

Als het vocht taai is geworden kunnen de gehoorbeentjes veel minder lekker bewegen. Dit belemmert het gehoor dus echt wel.

Heb jij last van een verminderd gehoor en je bent niet verkouden? Raadpleeg dan even de huisarts.

Blijft het taaie vocht in het oor zitten? Dan kan het ook wel eens gaan ontsteken. Het blijft er dan te lang inzitten en gaat broeien. Als het gaat broeien zet het uit en dat geeft spanning op het trommelvlies.

We noemen het dan een middenoorontsteking. Ook hier weer even naar de huisarts, zodat je goed advies krijgt. Het aanvalsplan van de huisarts tegen middenoorontsteking kan verschillend zijn. De ene wacht het af en adviseert paracetamol en de ander een antibioticakuur.

zwemdoppen 2021

Verwaarloosde oorontsteking

Ook dat komt voor, een verwaarloosde oorontsteking. Dit kan komen omdat je helemaal niet in de gaten hebt gehad dat je een oorontsteking had. Vaak zien we dan een gat in het trommelvlies, waaruit het ontstekingsvocht loopt. Ga met een oorontsteking wel gewoon naar de huisarts. Een ontsteking kan meer schade aanrichten als het te lang duurt, waaronder een verminderd gehoor, of de omgeving gaat mee ontsteken.

Loopoor

Een loopoor is eigenlijk gewoon een middenooronsteking die is doorgebroken. Het trommelvlies is stukgegaan en het ontstekingsvocht loopt door het gat de gehoorgang uit. Vaak stinkt het ontstekingsvocht behoorlijk.

Dubbele oorontsteking

Niet één maar twee ontstekingen! Is het erg? Het klinkt wel heel erg ;-). Met een dubbele oorontsteking bedoelen we dat er een middenoorontsteking is (dus achter het trommelvlies) en de gehoorgang is gezellig mee gaan doen.

Niet aanzitten! Was je handen en ga naar de huisarts. Maar eigenlijk denk ik dat je er al geweest bent.

Gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking, dus van het kanaal naar het trommelvlies toe. Dit kan komen door: wattenstokjes! Door wattenstokjes haal je de balans uit de gehoorgang en wordt deze droog en geïrriteerd. Blijf je er dan nog steeds aanzitten (vaak door de jeuk die je zelf veroorzaakt met die wattenstokjes), dan gaat het op den duur ontsteken. Hierdoor zijn je gehoorgangen vaak stuk, nat, geïrriteerd en jeukend. De gehoorgang kan ook gaan opzetten, waardoor je gehoorgang dicht gaat zitten. Hierdoor ga je tijdelijk minder horen.

Gooi de wattenstokjes weg. Blijf van de autosleutels, haarspelden, pennen etc. af. Stop niks in je oor en knip je nagels zo kort mogelijk. De huisarts kan druppels voorschrijven om de balans in de gehoorgang weer terug te krijgen. Dit spul helpt ook.

Zwemdoppen 2021

En als we geen oorontsteking hebben (wat voor oorontsteking dan ook) en we mogen weer zwemmen omdat de zwembaden open gaan en dat we op vakantie kunnen… Zwem dan alsjeblieft met zwemdoppen! Zwemdoppen op maat kosten echt niet de wereld en zijn snel klaar.

Zwemdoppen 2021 snel klaar

Natuurlijk! De volgende dag kunnen we ze verzenden per post of kan je ze ophalen. Behalve als iedereen tegelijk zwemdopjes nodig heeft. Dan kunnen we de drukte niet aan ;-). Kortom reserveer even in de online agenda je plekje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *