Bescherm je oren tijdens het zwemmen

Waarom eigenlijk?

Tijdens zwemmen oren beschermen! Dat kan je doen met oordopjes voor het zwemmen of zwemdopjes. Dit zijn dopjes die speciaal gemaakt zijn om goed in het oor te blijven zitten en al het water zo goed mogelijk uit de gehoorgangen te houden. Er zijn universele dopjes om oren te beschermen maar er zijn ook op maat gemaakte.

Waarom zou je je oren beschermen tijdens het zwemmen? Daar zijn een aantal redenen voor.

Kinderen – zwemmen oren beschermen!

Zwemmen oren beschermen

Veel kinderen zie je met zwemdopjes op maat door het zwembad gaan. Dit komt omdat best veel kinderen van hun KNO-arts buisjes krijgen. Die buisjes zorgen voor een betere beluchting van het middenoor. Dit voorkomt vaak oorontsteking, glue-ears en ze gaan er ook nog eens beter van horen! Maar met een buisje in het trommelvlies kan er een ontsteking “uit”, maar er kan ook zwemwater in! Dus deze kindjes zwemmen met oordopjes. Zo wordt voorkomen dat er water in het middenoor terecht komt.

Volwassenen – zwemmen oren beschermen!

Volwassenen hebben meer redenen om bij zwemdopje.nl aan te kloppen. Dit kan natuurlijk medisch zijn zoals buisjes in de oren, geperforeerd trommelvlies of bijvoorbeeld een radicaalholte. Maar het kan ook zijn dat ze “ongunstige” gehoorgangen hebben. Loopt de gehoorgang net een beetje naar beneden of zitten er hobbeltjes in? Dan blijft er water in het oor hangen. Water in de gehoorgang kan gewoon vervelend zijn. Het kan lang blijven “zeuren” en aanwezig zijn maar het kan uiteindelijk ook gaan ontsteken. Universele en op maat gemaakte oordopjes kunnen absoluut een uitkomst zijn!

Koud water – vrees?

Zwemmen oren beschermen

Zwem je vaak in koud water? Dan kan je als volwassene (en als kind!) last krijgen van surfers-oren (ook wel zwemmers-oren genoemd).
Omdat er dan veel koud water in de gehoorgangen komt en zelfs bij het trommelvlies, beschermt je lichaam automatisch je oren. Dit doet het oor door de gehoorgang aan te passen met kleine botvergroeiingen. Dit is op zich helemaal niet erg, tenzij je oor helemaal dichtgroeit. Dan is het vanzelfsprekend dat je gehoor minder wordt :-).

Dit is dus een reden voor veel surfers, kite-surfers, zeezwemmers, triathlonners en al die andere profs en hobbyisten die graag te water springen om zwemdoppen te dragen. Deze zwemdoppen rusten we vaak uit met een koordje.

Audiciens – die hebben wat met oren

Zwemdopje.nl is een onderdeel van Horend Goed. Horend Goed is dé audicien in de Zaanstreek. Heb jij een vraag aan één van onze audiciens? Kom langs! Wij vertellen graag over oren :-D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *