Alles Wat Je Moet Weten Over Trommelvliesbuisjes

Trommelvliesbuisjes zijn kleine buisjes die in het trommelvlies worden geplaatst om problemen zoals slijmoor en frequente middenoorontstekingen te behandelen. In deze blog leg ik uit wanneer en waarom verschillende soorten buisjes worden gekozen, hoe je voor je buisjes zorgt en hoe lang ze meestal blijven zitten.

Wanneer worden Trommelvliesbuisjes Geplaatst?

Artsen schrijven trommelvliesbuisjes vaak voor aan kinderen die langdurig slecht horen door slijmoor of frequent last hebben van middenoorontstekingen. Slijmoor veroorzaakt vocht achter het trommelvlies, wat het gehoor kan verminderen en soms ook pijn kan veroorzaken. Middenoorontstekingen zijn zeer pijnlijk en komen vaak voor bij jonge kinderen. Door buisjes te plaatsen, kan het vocht gemakkelijker uit het oor stromen, wat de druk vermindert en de kans op infecties verkleint.

Verschillende Soorten Trommelvliesbuisjes

Artsen kiezen uit verschillende soorten trommelvliesbuisjes, elk met specifieke kenmerken en toepassingen:

 1. Korte termijn buisjes: Deze buisjes blijven meestal zes maanden tot een jaar zitten en vallen vanzelf uit. Ze zijn geschikt voor kinderen die slechts tijdelijk buisjes nodig hebben.
 2. Lange termijn buisjes: Deze buisjes zijn ontworpen om langer te blijven zitten, soms tot twee jaar of langer. Ze zijn bedoeld voor kinderen met chronische oorproblemen.
 3. T-vormige buisjes: Deze buisjes worden gebruikt in ernstige gevallen en kunnen meerdere jaren blijven zitten. Hun unieke vorm voorkomt dat ze snel uitvallen.

Het Proces van Plaatsing

De plaatsing van trommelvliesbuisjes gebeurt meestal onder algehele narcose, vooral bij kinderen. De KNO-arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies, zuigt eventueel vocht weg en plaatst vervolgens het buisje. Het is een relatief eenvoudige ingreep die slechts enkele minuten duurt. Na de ingreep mogen de meeste kinderen dezelfde dag nog naar huis.

Na de Plaatsing: Waar Moet Je Op Letten?

Na de plaatsing van trommelvliesbuisjes zijn er enkele dingen waarop je moet letten:

 1. Infecties: Hoewel buisjes helpen om infecties te voorkomen, kunnen ze ook een loopoor veroorzaken. Dit gebeurt wanneer er vocht uit het oor lekt. Dit kan behandeld worden met oordruppels die de huisarts voorschrijft.
 2. Zwemmen en douchen: Kinderen met buisjes mogen meestal gewoon zwemmen en douchen. Duiken wordt echter afgeraden vanwege de drukverschillen. Zwemdopjes worden geadviseerd door KNO-artsen.
 3. Controlebezoeken: Regelmatige controle door de KNO-arts is belangrijk om te controleren of de buisjes goed blijven zitten en om eventuele nieuwe problemen vroegtijdig op te sporen.

Hoe Lang Blijven Trommelvliesbuisjes Zitten?

De tijd dat trommelvliesbuisjes blijven zitten varieert per kind en het type buisje. Korte termijn buisjes blijven meestal zes maanden tot een jaar zitten, terwijl lange termijn buisjes en T-vormige buisjes langer kunnen blijven. Uiteindelijk vallen de buisjes er vanzelf uit en groeit het gaatje in het trommelvlies weer dicht. Soms is een tweede operatie nodig als de problemen terugkeren.

Speciale Zorg voor Trommelvliesbuisjes

Het is belangrijk om goed voor de oren van je kind te zorgen als ze trommelvliesbuisjes hebben. Hier zijn enkele tips:

 1. Voorkom water in de oren: Hoewel zwemmen en douchen meestal geen probleem zijn, kan het nuttig zijn om oordopjes te gebruiken om te voorkomen dat er water in de oren komt, vooral in vuil water zoals in zwembaden.
 2. Let op symptomen van infectie: Houd de oren van je kind goed in de gaten. Als je merkt dat er vocht uit de oren komt, of als je kind klaagt over pijn, neem dan contact op met de huisarts.
 3. Bezoek de arts regelmatig: Regelmatige controles zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de buisjes goed blijven functioneren en om eventuele complicaties vroegtijdig te signaleren.

Wanneer Neem je Contact op met de Huisarts?

Neem contact op met de huisarts als je merkt dat je kind:

 • Een loopoor heeft.
 • Oorpijn en koorts krijgt.
 • Weer slechter begint te horen.

Trommelvliesbuisjes en Lifestyle

Kinderen kunnen met trommelvliesbuisjes gewoon hun dagelijkse activiteiten voortzetten. Het is belangrijk dat ze zich niet beperkt voelen en actief blijven. Met de juiste zorg en voorzorgsmaatregelen kunnen ze genieten van zwemmen, spelen en andere leuke activiteiten zonder zich zorgen te maken over hun oren.

Conclusie Wanneer worden Trommelvliesbuisjes Geplaatst?

Trommelvliesbuisjes zijn een effectieve oplossing voor kinderen die lijden aan slijmoor of frequente middenoorontstekingen. Door de verschillende soorten buisjes en de specifieke zorg die nodig is, kunnen ouders en verzorgers ervoor zorgen dat hun kinderen optimaal profiteren van de voordelen van trommelvliesbuisjes. Voor meer informatie en gedetailleerde uitleg kun je terecht op KNO.nl en Thuisarts.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *